Sekswerker voelt zich in de kou gezet: ‘Wél belasting, geen hulp’

TILBURG – Sekswerkers voor wie sekswerk het hoofdinkomen is, zijn in financiële problemen gekomen door corona. Vaak kunnen ze geen aanspraak maken op noodsteun, ook al betalen ze gewoon belasting.

Om de coronatijd door te komen hebben velen op hun spaargeld ingeteerd, de aflossing van hun hypotheek stilgezet of leningen afgesloten. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, die daarbij samenwerkte met de gemeente Tilburg en de klankbordgroep Seksworks, bestaande uit (voormalig) sekswerkers in Brabant.

Spaargeld is belangrijke buffer

,,Spaargeld moeten aanspreken is voor iedereen vervelend, maar voor sekswerkers nog vervelender omdat het heel moeilijk voor ze is om zich te verzekeren tegen inkomsten die wegvallen”, zegt onderzoeker Roos de Wildt. ,,Ze hebben een buffer nodig om hun eigen sociale zekerheid te regelen. Sommigen moesten leningen afsluiten, die ze moeten aflossen. De kwetsbaarheid van de positie van sekswerkers wordt er niet minder op.”

Alleen vaste klanten

Het onderzoek richtte zich op de eerste lockdown – contactberoepen waren toen verboden – en de periode direct daarna, waarbij is ingezoomd op de situatie in Tilburg en omliggende gemeenten. Het merendeel van de sekswerkers zegt in een enquête dat ze in die periode niet doorwerkten, zij die dat wel deden werkten met vaste klanten. Een enkeling ging tijdelijk volledig online werken. Exploitanten sloten hun zaken.

Twee derde van de sekswerkers vroeg financiële steun aan, slechts minder dan de helft werd goedgekeurd. Het zorgt voor een zekere desillusie, aldus De Wildt: ,,Ze hebben zoiets van: ik doe zo mijn best en betaal al jaren belasting. Heb ik een keertje hulp nodig, dan krijg ik die niet.”

Sinds juli is sekswerk weer toegestaan. Klandizie en inkomsten zijn vaak nog steeds niet op het oude niveau. Sekswerkers kunnen aanspraak maken op een bijstandsuitkering maar dit ligt gevoelig, stelt Wendy namens klankbordgroep Seksworks. ,,Omdat ze graag in de anonimiteit blijven. Als ze een uitkering aanvragen moeten ze alles blootgeven.”

‘Veel sekswerkers die in Tilburg wonen, werken elders’

De gemeente Tilburg bedacht hiervoor een oplossing door aanvragen via het prostitutie maatschappelijk werk te laten verlopen. Al lost dit het probleem maar deels op, zegt Hadeline Vorselaars, specialist veiligheid bij de gemeente. ,,Wij kunnen dit wel promoten, maar veel sekswerkers die in Tilburg wonen, werken elders. En andersom.”

Wat ook steekt, is het ontbreken van een landelijk protocol vanuit Den Haag over hoe ze veilig kunnen werken. Wendy: ,,Voor alle branches zijn protocollen, waarom dan niet voor de onze?”

Dagje uit zonder seks

Uit het onderzoek blijkt dat sekswerkers dan maar zelf naar oplossingen zoeken: aan klanten vragen of ze corona gerelateerde klachten hebben, langer met minder klanten afspreken of een ‘companionship only’-arrangement bieden, waarbij ze betaald worden voor een dagje uit zonder seks.

Ook De Wildt pleit voor een landelijke richtlijn. Daarnaast vindt ze dat er meer aandacht moet komen voor het mentale welzijn en een betere financiële ondersteuning van sekswerkers mocht er weer een lockdown komen.

Info: prostitutie maatschappelijk werk, Hart voor Brabant (pmw@sterkhuis.nl +31 658 983 593), Klankbordgroep Seksworks (info@seksworks.nl +31 634 659 777). Iedere vrijdag is er een open inloop bij de GGD van 13.00 tot 15.00 uur, in verband met corona op afspraak. De GGD verhuist per 1 december naar Reitseplein 3.

bron: https://www.ad.nl/tilburg/br-sekswerker-voelt-zich-in-de-kou-gezet-wel-belasting-geen-hulp~aa48fbcd/