Protestmars tegen erotisch centrum: ‘Don’t save us, save our windows’

Sekswerkers, ondernemers en bewoners van het Wallengebied demonstreerden donderdagavond. Met een protestmars richting het stadhuis verzetten ze zich tegen de plannen van de gemeente om raambordelen te verplaatsen naar een erotisch centrum.

Demonstranten lopen naar het stadhuis om te protesteren tegen de komst van het erotisch centrum en voor het behoud van de Wallen.Beeld ANP

Meer dan honderd demonstranten, onder wie veel sekswerkers, hadden zich bij aanvang van de stoet om 18.00 uur op het Oudekerksplein verzameld. Mariska Majoor, initiatiefnemer van de mars en oprichter van het Prostitutie Informatie Centrum, hield een korte toespraak. Volgens Majoor waren de demonstranten donderdagavond bijeengekomen om de plekken van sekswerkers op de Wallen te beschermen.

Naarmate de mars vorderde, groeide de groep demonstranten. Op de Oudezijds Achterburgwal sloten bewoners en ondernemers van de Wallen aan. Uiteindelijk liepen een paar honderd mensen mee, ook bezoekers van de Wallen en bewoners uit andere stadsdelen. De demonstranten droegen borden bij zich met daarop teksten als ‘Handen af van onze ramen’ en ‘Gemeenteraad toon je ballen, blijf af van onze Wallen’. Tijdens het lopen scandeerden zij leuzen als ‘Don’t save us, save our windows’.

“De sekswerkers willen hun raambordelen op de Wallen behouden, in de rest van de stad wíllen ze geen bordelen. En dus strijden ze hier samen,” aldus de organisatie.

Rond 19.00 uur eindigde de mars bij het stadhuis. Na het zingen van het lied ‘Geef mij maar Amsterdam’ overhandigden de demonstranten bij het standbeeld van filosoof Spinoza, voor de Stopera, de petitie aan de aanwezige gemeenteraadsleden. In dit nieuwe manifest ligt de nadruk volgens Majoor vooral op ‘het behoud van de Wallen’.

Positie sekswerkers

Het erotisch centrum moet een werkplek voor ongeveer honderd sekswerkers worden in stadsdeel Noord of Zuid. Hiermee zou een deel van de ramen op de Wallen vervangen worden. Het doel is volgens het college om de positie van sekswerkers te verbeteren, de drukte en de overlast op de Wallen te verminderen en criminaliteit tegen te gaan.

“Wonen op de Wallen is niet altijd even relaxed. Maar problemen zijn er om opgelost te worden,” aldus Majoor. “Op de Wallen wordt van oudsher gewerkt, gewoond, gewipt en gebeden. Elke groep hoort erbij en heeft hier bestaansrecht. Je moet er samen uitkomen en dat is wat we nu meer dan ooit willen uitdragen.”

Bron: https://www.parool.nl/amsterdam/protestmars-tegen-erotisch-centrum-don-t-save-us-save-our-windows~b91496f8/