Nóóit meer betaalde liefde in de Jaffastraat: het bordeel van sekskoning Jan Bik wordt een woning

Het bordeel van sekskoning Jan Bik in de Utrechtse Jaffastraat is voorgoed verleden tijd. Het pand wordt verkocht als woning. Op het adres kan nooit meer een legale seksclub komen.

Politie en de opsporingsdienst van de belastingdienst Fiod vielen in januari 2013 met groot machtsvertoon Club Jan Bik in de wijk Nieuw Engeland binnen. De actie maakte onderdeel uit van een grote actie in binnen- en buitenland gericht tegen Bik, die werd verdacht van grootschalige fraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Sinds 2013 staat het pand op de Jaffastraat 1 leeg. De buurt was er al die tijd niet gerust op en vreesde dat er te zijner tijd weer een bordeel zou worden gevestigd. Deze mogelijkheid bleef open omdat het bestemmingsplan zowel wonen als een seksinrichting toestaat. Dat laatste gaat nu veranderen. In de toekomst mag in het pand alleen nog worden gewoond.

Het college van burgemeester en wethouders wilde lange tijd niets weten een wijziging van de bestemming van het pand omdat het aantal plekken in de stad waar legaal sekswerk kan worden verricht schaars is. De privéclub leverde volgens het college in het verleden ook nauwelijks overlast op. ,,Zowel de sekswerkers als de klanten gebruiken deze locaties in de regel graag zo onopvallend mogelijk.’’

Nieuwe Zandpad

Dat in de Jaffastraat nu toch geen bordeel meer mag komen, heeft onder meer te maken met de ontwikkelingen rond het Nieuwe Zandpad. Het college gunde de ontwikkeling van de nieuwe Utrechtse rosse buurt dinsdag voorlopig aan een nieuwe stichting. Hiermee is een belangrijke stap gezet om het aantal legale plekken voor sekswerkers in Utrecht flink uit te breiden, aldus het college.

Sinds het sluiten van Club Jan Bik in 2013 heeft zich geen partij meer gemeld die op het adres een bordeel zou willen beginnen. Door de veranderende samenstelling van de wijk de afgelopen jaren – veel gezinnen met jonge kinderen – is de Jaffastraat volgens de gemeente minder geschikt geworden voor de hernieuwde vestiging van een seksinrichting. ,,De langdurige leegstand van het pand doet het aangezicht van de straat tenslotte geen goed.’’

De huidige eigenaar van het pand, de Rijksgebouwendienst, gaat het voormalige bordeel verkopen, zodra de bestemming is gewijzigd. Meerdere partijen in de Utrechtse gemeenteraad drongen er onlangs bij het college op aan definitief een streep door een bordeel in de Jaffastraat te zetten.

‘Koning der Callgirls’

Jan Bik, die in 1938 op Java werd geboren, had in de jaren ‘70 van de vorige eeuw de bijnaam ‘Koning der Callgirls’. Hij opende zijn eerste seksclub in 1969 en bouwde zijn imperium gestaag uit. Op het hoogtepunt van zijn roem, was hij eigenaar van tien sekshuizen, waaronder in Utrecht, Amsterdam, Utrecht, Gouda en Rotterdam.

Ruim twee jaar nadat de politie en Fiod met ondersteuning van specialisten van het leger bij hem binnenvielen, werd de 77-jarige Bik ondanks zijn hoge leeftijd en broze gezondheid veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. De rechter achtte hem schuldig aan witwassen, valsheid in geschriften, belastingfraude en het leiden van een criminele organisatie.

Bik baarde in 2002 opzien toen hij bekendmaakte voor het Leefbaar Nederland van Pim Fortuyn de Tweede Kamer in te willen. Hij wilde in Den Haag onder meer iets doen aan de in zijn ogen veel te grote macht van ambtenaren. Van een politieke carrière kwam het niet. Hij bleef actief in de seksbranche, totdat zijn imperium in 2013 door Justitie werd ontmanteld.

bron: https://www.ad.nl/utrecht/nooit-meer-betaalde-liefde-in-de-jaffastraat-het-bordeel-van-sekskoning-jan-bik-wordt-een-woning~a543cf93/