Gemeente komt met vernieuwd voorstel voor het Nieuwe Zandpad

De gemeente heeft een vernieuwd voorstel voor het Nieuwe Zandpad gemaakt. Het college wil kleiner starten, meer handhaving inzetten, zoveel mogelijk leegstand voorkomen en plek geven aan sekswerkers die via internet hun klanten werven.

De gemeente is al jaren op zoek naar kandidaten die de nieuwe prostitutiezone willen bouwen en exploiteren. Het is sinds de sluiting door oud-burgemeester Aleid Wolfsen in 2013 niet gelukt om een oplossing te vinden voor raamprostitutie in Utrecht.

Het nieuwe college is desondanks nog steeds van plan om het Nieuwe Zandpad te realiseren.

In het nieuwe voorstel wordt een nieuwe poging gedaan om “een veilige, schone en transparante werkomgeving te maken voor sekswerkers, met een minimum aan overlast voor de omgeving”.

Het stadsbestuur in Utrecht wil nu een nieuwe aanbesteding uitschrijven voor de ontwikkeling en exploitatie van het Nieuwe Zandpad. De voorwaarden voor deze tender zijn flink gewijzigd ten opzichte van eerdere tenders.

‘Knelpunten voor ontwikkelaars en exploitanten weggenomen’

Volgens het college moesten de voorwaarden worden aangepast door een veranderende markt voor raamprostitutie. De regelgeving zou nu effectiever zijn en knelpunten voor ontwikkelaars en exploitanten zouden zijn weggenomen.

Zo moeten er meer medewerkers van handhaving, hulpverlening en een vertrouwenspersoon komen op het Nieuwe Zandpad. Bovendien gaat het maximum aantal werkruimten terug van maximaal 162 naar maximaal 128.