Eindhovenaar koos louter kwetsbare vrouwen die hij liefde verklaarde en vervolgens uitbuitte in prostitutie

DEN BOSCH – Zijn echtgenote wil een half miljoen aan gederfde inkomsten, twee andere vrouwen voornamelijk smartengeld. Het OM legde daar donderdag een strafeis van veertig maanden onder voor een Eindhovenaar wegens mensenhandel.

De zaak moet volgens officier van justitie Ingrid Masselink leren of ‘het wetboek afdoende is om kwetsbare vrouwen de positie te geven die hen toekomt’. Want mensenhandel kent een groot grijs gebied waarin onduidelijk is wat er gebeurde. De zaak rond Leon L. is er zo-een. Het prostitutieteam van de politie kent hem (46), en zijn echtgenote, al vijf jaar. Regelmatig duiken ze op bij controles. In 2018 is dat opeens met een andere vrouw, die een derde noemt die voor hem werkt.

Geen duidelijk verhaal

Een duidelijk verhaal hebben ze geen van drie. Ze zeggen allemaal eerst dat ze vrijwillig ‘cardates’ hebben (seks in auto’s). Maar later wordt dat omdat Leon hen gouden bergen beloofde en er ‘zo op aandrong’ terwijl hij veel van hen houdt en anders erg boos werd. De vrouwen geven toe, waarop hij advertenties zet op sekssites, afspraken maakt, tarieven bepaalt, hen brengt en haalt, het geld ontvangt, daar ‘onkosten’ vanaf trekt en hen de helft van de rest geeft.

Uiteindelijk zeiden de vrouwen dat het toch onder dwang was. Ze weten niks van de advertenties, ze werken tegen hun zin, ook zonder bescherming. Leon L. haalt er zijn schouders voor op. Twee van de drie deden het al. Verder liegen ze. Masselink ziet een ander verhaal. Op datingsites zoekt hij kwetsbare vrouwen. Net gescheiden, in de schulden, verstandelijk beperkt. Hij verklaart hen meteen de liefde en binnen weken staan ze online op sekssites.

Niet dat hij ze dagelijks sloeg maar er waren wel ‘opstootjes’, gaf hij toe. Geweld is geen ‘vereiste’ voor mensenhandel, zei Masselink. Misleiding, lichamelijk en geestelijk overwicht, constante psychische druk en misbruik van een kwetsbare positie dwingen net zo als vuisten. Er is weinig andere keuze dan toegeven. De officier vinkte alle hokjes af. Ze vond het ‘laf en laag’ om juist kwetsbaren zo te misbruiken. Een vrouw heeft leukemie, een ander ging van inrichting naar inrichting. En dan zijn er tientallen die hem afwezen.

Niks zeggen!

In de ochtend viel het Masselink niet zwaar om een andere verdachte in voorarrest te houden. Ook deze Eindhovenaar zei dat zijn ‘vriendin’ uit vrije wil werkte. Maar toen de politie aanbelde, legde de vrouw meteen haar vinger op haar lippen. “Stil, niks zeggen, hij zit in de huiskamer. Ik kan niet weg!” Dat zij zich uit vrije wil prostitueerde is ‘dus je reinste pure absolute kolder’. Hij wordt ook verdacht van verkrachting van een 14-jarig meisje in Helmond en zware mishandeling.