Groot illegaal prostitutienetwerk opgerold: ‘Elke dag tweehonderd Roemeense vrouwen aangeboden voor seks’

Politie Midden-Nederland heeft een groot illegaal prostitutienetwerk opgerold. Na een omvangrijk onderzoek naar mensenhandel werden deze week twee verdachten aangehouden, die tientallen prostituees uit voornamelijk Roemenië uitbuitten. ,,Iedere dag worden minstens tweehonderd nieuwe Roemeense vrouwen voor seks aangeboden via Nederlandse sites.”

Gewoon een huis in de vrije huursector, midden in een Utrechtse woonwijk. Nederlandse mannen parkeren hun auto voor de deur, gaan naar binnen, staan na een half uur weer buiten en rijden weg alsof er niets gebeurd is. Maar niets blijkt minder waar. In zo’n huurhuis werken gemiddeld twee tot vier vrouwen als sekswerker, die vaak ook leven op de plek waar ze werken en een kamer moeten huren. En iedere dag ontvangen ze aan de lopende band Nederlandse mannen van alle rangen en standen, tussen de 20 en 70 jaar oud. Niet zelden met een kinderzitje achter op de fiets of achter in de auto.

Dit soort praktijken vindt niet alleen plaats in huurhuizen. Ook op vakantieparken, of in hotelkamers. Allemaal met mannen die veelal via de site kinky.nl of sexjobs.nl afspraken maken en zich geen vragen stellen over de wereld waarin deze vrouwen zich bevinden. Omdat ze maar één doel voor ogen hebben.

Onderzoek

Politie, Openbaar Ministerie en gemeente Utrecht stellen zich die vragen wel. Samen met andere partijen, zoals de Koninklijke Marechaussee en de Belastingdienst, begonnen zij anderhalf jaar geleden een uitgebreid onderzoek naar mensenhandel. Dat was na een tip die leidde naar illegale prostitutie in een woning in Utrecht, maar ook in omliggende gemeenten.

,,Omdat we niet willen dat zo met mensen wordt omgegaan”, motiveert officier van justitie Daphne van der Zwan het onderzoek. ,,Omdat de vrouwen worden gezien en behandeld als goederen”, vult collega-officier Mirjam Blom aan. ,,Dit werk houdt deze vrouwen en hun familie in leven, maar dit is geen leven”, zegt politieteamchef Jessica van den Burg.

Het rechercheteam Mensenhandel en Migratiecriminaliteit van politie Midden-Nederland deed samen met betrokkenen onderzoek. Roemeense pooiers halen vooral landgenoten, maar ook vrouwen uit Zuid-Amerika (Venezuela en Colombia) naar Nederland, om snel veel geld te verdienen in de prostitutie.

Seks voor 5 of 10 euro

Het gaat bijvoorbeeld om vrouwen die als prostituee langs de weg in Italië en Spanje voor 5 of 10 euro seksuele handelingen verrichten en voor wie illegaal in Nederland werken veel méér geld oplevert. Verdiensten die hard nodig zijn voor hen en hun familie in het thuisland, maar die slechts een schijntje zijn van het bedrag dat hun pooiers opstrijken. ,,Voor die pooiers is dit echt luilekkerland”, zegt officier Blom. ,,En niemand betaalt belasting”, vult Van der Zwan aan.

Vanwege de schrijnende situatie van deze vrouwen, proberen politie en justitie het omvangrijke probleem in beeld te krijgen, te dwarsbomen en op de kaart te zetten. Officier Blom is met een Fieldlab landelijk actief in de strijd tegen mensenhandel en uitbuiting: ,,We willen dat die pooiers uiteindelijk denken dat ze in Nederland zo worden opgejaagd dat ze hier niet moeten zijn. We willen hen het werken hier onmogelijk maken.”

Aanhouding

Het onderzoek resulteerde deze week in de aanhouding van twee verdachte Roemeense (26 en 55 jaar) pooiers. In maart werden ook al drie verdachte Roemenen (29, 37 en 40) aangehouden en een zesde verdachte is nog voortvluchtig. Dit is een druppel op de gloeiende plaat in de omvangrijke wereld van de illegale prostitutie in Nederland, zeggen betrokkenen. Van den Burg: ,,Maar je moet ergens beginnen. Er zijn veel raakvlakken met andere onderzoeken, hier is fors op ingezet. Door dit onderzoek en andere onderzoeken in het land krijgen we langzaam maar zeker dit netwerk in beeld.”

Aan de hand van onder meer gegevens op in beslag genomen telefoons kwamen de verdachte pooiers in beeld. Net als de vijftig vrouwen die onder hen werken. Als de politie de vrouwen identificeert en spreekt, wordt hulp aangeboden en kunnen ze aangifte doen. Maar dat doet vrijwel niemand, omdat ze het geld zo hard nodig hebben, deze wereld hun eigen keuze zou zijn en ze zichzelf niet als slachtoffer zien.

Uitgebuit

,,Ze worden uitgebuit als gevolg van hun kwetsbaarheid en gebrek aan alternatieven”, zegt officier Van der Zwan. ,,We zien dit fenomeen met Roemeense vrouwen en pooiers steeds vaker. Vrouwen uit Roemenië staan in Nederland het hoogst op de lijst van illegale prostitutie”, vult politiechef Van den Burg aan. ,,Iedere dag worden zo minstens tweehonderd nieuwe Roemeense vrouwen voor seks aangeboden via Nederlandse sites”, zegt officier Blom.

Al deze vrouwen komen uit kwetsbare en kansarme Roemeense gezinnen en hebben vanaf hun geboorte eigenlijk alleen de prostitutie als perspectief om geld te verdienen. Van die positie maken de pooiers misbruik. De vrouwen hebben geen sociaal netwerk en kunnen volgens betrokkenen alleen maar ‘ja’ zeggen tegen het aanbod om in Nederland te werken.

Privacy

Blom hoopt dat meer samenwerkingsverbanden zoals in Midden-Nederland ontstaan. Van der Zwan voegt toe dat samenwerking tussen gemeenten essentieel is. ,,Anders gaat de prostituee uit Utrecht in bijvoorbeeld Groningen gewoon weer verder. Maar vanwege de privacywetgeving kan uitwisseling van gegevens nu niet. De wetgever is aan zet.”

In maart heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wetsvoorstel dat de klant strafbaar stelt, als deze wetenschap of een ernstig vermoeden heeft dat de prostituee die hij bezoekt slachtoffer is van uitbuiting. Daarnaast hopen betrokkenen op bewustwording. Bij klanten maar ook bij inwoners, hotelmanagers en verhuurders. Zodat zij opvallende zaken melden, zoals een woning of hotelkamer met vrouwen waar mannen de hele dag in en uit lopen.

Reactie van onze redactie: Dus hoe kan de overheid dit simpel aanpakken? Verplichting vergunningsnummer bij online advertenties dames invoeren net zoals in de krant bij advertenties. geen vergunningsnummer? dan geen advertentie online of website plat. zonder advertentie geen klantenstroom en dus geen illegale of gedwongen prostitutie via illegale thuisontvangst, escort, hotelontvangst, vakantiepark ontvangst mogelijk. En de legale prostitutie goed handhaven en meer handvatten geven. zo simpel is het beste overheid. kost ook minder politie inzet. waar een wil is, is een weg!