Gewelddadige mensenhandelaar Lino P. voerde waar schrikbewind

Hij was net als de beruchte Turkse pooier Saban Baran een nachtmerrie voor zijn slachtoffers. Mensenhandelaar Lino P. martelde jarenlang kwetsbare vrouwen en dwong hen tot prostitutie. Na zijn berechting wist hij in november vorig jaar te ontkomen. Hij vluchtte naar Curaçao, waar hij goede sier maakte als dj en fokker van vechthonden. Het eiland blijkt een toevluchtsoord voor voortvluchtige criminelen. Als het aan justitie ligt, komt daaraan een einde.

Even is daar de verwarring. Eindelijk lijkt de beruchte vrouwenhandelaar Lino P. onder politiebewaking op weg naar Nederland om zijn straf uit te zitten. Maar dan, kort voordat zijn vlucht KL736 vanaf Curaçao naar Nederland vertrekt, verschijnt een bericht op zijn Facebookpagina: ’Al denk je dat je slim bent, ben ik altijd nog slimmer dan jou’. Hij zal toch niet wéér de dans ontspringen?

Hoofdofficier van justitie Heiko de Jong pleegt op het parket van Willemstad snel een telefoontje met de bewakers en geeft uitsluitsel. „P. kreeg kort voor het instappen nog even zijn smartphone terug en heeft toen kennelijk snel dat bericht verzonden. Maar hij is nu toch écht op weg naar Nederland.”

Twee slachtoffers van P., Judith en Samantha*, slaken dan in Nederland een zucht van verlichting. De man die hun zo lang het leven zuur maakte, moet eindelijk zijn straf uitzitten. „Toch gerechtigheid”, verzucht Judith. „Al kan ik het nog steeds niet geloven. Zo’n bericht op Facebook bedoelt hij als waarschuwing. Hij wil duidelijk maken dat we nog niet van hem af zijn.”

’Vaderfiguur’

De beide vrouwen namen maanden geleden al contact op met deze krant. Hun verhaal was even verbijsterend als triest. Ze kwamen jaren geleden in contact met P. en lieten zich door hem inpalmen. „Hij was een charmeur”, vertelt Samantha. Ze leerde hem kennen op Curaçao, waar Lino P. samen met zijn vriendin Judith op vakantie was. Vanwege de nodige privéproblemen besloot Samantha in te gaan op de uitnodiging mee te vliegen naar Nederland. „Hij was in eerste instantie een soort vaderfiguur, die ik nooit in mijn leven had. Hij beloofde te helpen mijn leven op de rails te krijgen.”

Eenmaal in Nederland kwam van die beloftes weinig terecht. Samantha werd een soort ’bijvrouw’ van P. Ze werd net als Judith zwaar mishandeld en gedwongen tot seks. Lino P. bleek bepaald geen weldoener, maar een ordinaire pooier die de vrouwen dwong zich op de Amsterdamse Wallen te prostitueren. Beiden verhalen over hoe hij hen mishandelde als ze met te weinig geld thuiskwamen of in zijn ogen overgewicht hadden. Hun schokkende ervaringen doen denken aan de zaak van de beruchte Turkse vrouwenhandelaar Saban Baran, die net zo’n schrikbewind voerde tegen de vrouwen die voor hem werkten.

Tand uit mond

Toen P. op een dag de voortand van Samantha uit haar mond sloeg, was voor haar de maat vol. Judith had zich al eerder bij de politie gemeld. De zaak kwam in een stroomversnelling toen de recherche ontdekte dat P. meer vrouwen met geweld tot prostitutie dwong. Vrouwenhandel is één van de topprioriteiten van het Openbaar Ministerie, dus er kwam een groot onderzoek, dat tot de arrestatie en een rechtszaak leidde. Het proces verliep echter zo stroperig, dat P. de strafzaak thuis mocht volgen. Net als Saban Baran wachtte Lino P. het moment niet af dat hij jaren achter de tralies zou verdwijnen. Kort nadat hij een brief had ontvangen met de mededeling dat hij zich in november moest melden bij de gevangenis in Lelystad, nam hij het vliegtuig naar zijn geboorte-eiland Curaçao.

„Het is nog steeds een raadsel hoe hij dat voor elkaar kreeg”, aldus Judith. „Hij moest zijn paspoort inleveren, maar kennelijk heeft hij in een andere gemeente gewoon een ander reisdocument gekregen.” De verbijstering werd nog groter, toen P. op Curaçao gewoon zijn oude leventje voortzette. Hij liet zich inhuren als dj Nastyskills en pakte zijn oude hobby weer op: het trainen en fokken van vechthonden. Dat P. zich op Curaçao onaantastbaar waande, blijkt als deze krant onderzoek doet naar zijn gedrag op sociale media. Zonder enige terughoudendheid plaatst P. foto’s en berichtjes op Facebook over zijn leven vol feestjes en andere gezelligheid op Curaçao. „We zagen het als een grote middelvinger in onze richting”, zegt Samantha.

Schuiladres

Het onderzoek leidde vrij eenvoudig naar het ’schuiladres’ van P. in Buena Vista. Lino P. waande zich op Curaçao kennelijk volkomen veilig. Dit sluit aan bij eerdere bevindingen van deze krant. In 2014 werd op Curaçao Melfrin K. gearresteerd, die in Nederland ook nog een lange straf moest uitzitten vanwege poging tot doodslag. De onthulling dat zich op Curaçao naast K. nog tientallen voortvluchtige Nederlandse criminelen schuilhouden, leidde toen zelfs tot Kamervragen.

„De situatie is nu anders”, zegt hoofdofficier van justitie Heiko de Jong in Willemstad. „Er wordt op Curaçao wel degelijk actief gezocht naar veroordeelden die in Nederland nog een straf moeten uitzitten. Rechtshulpverzoeken vanuit Nederland worden serieus bekeken en afgehandeld. Met grote regelmaat pakken we voortvluchtigen op en sturen we hen terug naar Nederland. Het omgekeerde gebeurt ook met verdachten of veroordeelden die vanaf Curaçao naar Nederland vluchten. De tijd dat voortvluchtige criminelen hier niets te vrezen hadden is echt voorbij.”

Als deze krant eind augustus het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie confronteert met de bevindingen in de zaak Lino P. gaat het plotseling snel. De gegevens over de verblijfplaats komen overeen met informatie die de politie inmiddels ook heeft en P. wordt bij zijn ouderlijke woning gearresteerd. Even lijken de aanwezige vechthonden nog een probleem voor de vier Curaçaose politiemensen die de aanhoudingsactie uitvoeren. Maar uiteindelijk gaat P. afgelopen woensdag dan toch naar Nederland om het resterende deel van zijn straf uit te zitten. Die kan nog hoger uitvallen als hij de opgelegde schadevergoeding van bijna twee ton niet voldoet. „We zijn ongelooflijk blij”, zeggen Samantha en Judith als ze op de hoogte worden gesteld. „De nachtmerrie lijkt eindelijk voorbij.”

*Namen Samantha en Judith om privacyredenen gefingeerd.

Bron: Telegraaf