Gemeentebordeel My Red Light boos over optreden politie en gemeente

My Red Light is ontevreden hoe de politie en gemeenten optreden tegen mensenhandel op de Wallen in Amsterdam. Bestuursvoorzitter Justine le Clercq van dit door de gemeente geïnitieerde raambordeel zegt dat meldingen over gedwongen prostitutie door de politie niet serieus worden genomen.

Het bestuur van My Red Light heeft het afgelopen jaar 4 meldingen gedaan van mensenhandel, maar in slechts 2 gevallen greep de politie in. Het dieptepunt was volgens Le Clercq toen een vrouw onlangs zelf toegaf gedwongen te werken en de politie niet kwam. De politie laat weten dat door een technisch probleem de mail te laat was gezien. Het slachtoffer is inmiddels verdwenen.

Dwangsom

Volgens ex-sekswerker Le Clercq werken de strenge regels van de gemeente bovendien averechts. Zo kreeg My Red Light zelf een dwangsom van € 25.000, omdat de gemeente vond dat het bestuur ‘te laat’ meldde dat een prostituee in hun bordeel werd gedwongen. Volgens Le Clercq is de kans groot dat het gemeentebordeel ten onder gaat aan de strenge regelgeving.

Vragen CDA en ChristenUnie

Het CDA en de ChristenUnie hebben inmiddels vragen aan de gemeente over de kwestie gesteld. “Het is bizar dat er ook bij My Red Light sprake is van gedwongen prostitutie”, zegt CDA-raadslid Diederik Boomsma tegen Nu.nl. “De gemeente heeft er geld in gestopt omdat er een veilige plek moest komen zonder mensenhandel. En nu blijkt dat zelfs daar vrouwen gedwongen worden.” Hij noemt het ‘ongekend gênant en verschrikkelijk’.

De gemeente heeft AT5 laten weten dat de meldingen wel in behandeling zijn genomen, maar dat er verder – in het belang van het onderzoek – niet op in wordt gegaan.

Reactie van onze redactie:

Tja, zo is de overheid als Gemeente Amsterdam nu eigenaar van een raambordeel en klagen ze over hun eigen strenge en niet realistische regels. Lol, dat was te voorzien. De Gemeente die controles opvoerden, en dat door machtsgeile ambtenaren in plaats van de deskundigen zoals de zedenpolitie die dat eerst deed. Inmiddels doen die geen controles meer. En nu blijkt dat de Gemeente in de praktijk ook niet als raamverhuurder kan voorkomen dat gedwongen dames komen werken, of die herkend worden, wat exploitanten al jaren roepen. En ze laten de illegale (escort/advertentie sites) met illegale prostituees die in hotels of via huurwoningen, air benb woningen werken maar ongemoeid. Overtreding van hotelwet, geen belastingaangifte, geen controle op leeftijden vd dames of gedwongenheid, of hun werkplek qua hygiene, eigen gezondheid etc. Gemeentes werken dus mee aan illegale en gedwongen prostitutie en bestrijden de legale vergunde prostitutie. En het gaat maar door! 2018…. Nederlandse politiek faciliteert moderne slavernij, treedt er niet tegen op en sluit juist de legale prostitutie. Slaap zacht politici!!!!!!